3 tipy pro výběr bezpečného opalovacího krému

Výběr vhodného opalovacího krému, který bude bezpečný pro vás i vaše dítě, může dát poněkud zabrat. Pomůžeme vám vyznat se ve složení krémů i důležitých zkratkách na obalech.

1.     Všímejte si složení

Řada opalovacích krémů obsahuje parabeny, hliník, umělá aromata, nanočástice a další potenciálně nebezpečné látky. Citliví jedinci a malé děti se sklonem k atopii mohou negativně reagovat na umělé parfemace i další kontroverzní látky obsažené v opalovacích krémech.

2.     Upřednostňujte opalovací krémy s minerálními filtry

Chemické filtry v opalovacích krémech, jako je oxybenzone, benzofenone nebo oxyphenone, se vstřebávají do pokožky a mohou poškozovat buňky, případně narušovat hormonální rovnováhu. Oproti tomu minerální filtry vytvářejí na pokožce slabou vrstvu, která odráží sluneční paprsky a tím chrání proti negativním vlivům záření. U oxidu zinečnatého nebyla žádnou studií objevena rizika karcinogenního působení, vzniku alergických reakcí ani jiných závažných negativních účinků.

3.     Všímejte si certifikací

Zárukou kvality jsou certifikace od EcoCert, například EcoCert Organic Cosmetic nebo COSMOS Organic. Na vysokou kvalitu poukazují také certifikáty BHDI, NaTrue nebo české ochranné známky CPK a CPK bio.

My doporučujeme opalovací mléko WOODENSPOON s SPF 50 či opalovací krém ANELA do našich zeměpisných šířek nebo pokud jste velmi tmavý fototyp. S ochranou pleti vám pomůže opalovací pleťový krém ALTEYA ,který též poslouží jako jemný BB krém nebo moc příjemný pleťový (ale i tělový krém) opět od Woodenspoon s SPF35.  Vaše citlivé rty nenechá ve štychu WOODENSPOON opalovací balzám na rty SUN KISS.

Co je SPF?

Zkratka pro „Sun Protection Factor“ ukazuje míru ochrany opalovacího krému proti UVB záření, které je hlavní příčinou spálení kůže a přispívá k vývoji rakoviny kůže. Číslo SPF říká, jak dlouho může osoba natřená daným krémem zůstat na slunci bez spálení, ve srovnání s tím, za jak dlouho by se spálila bez opalovacího krému. Pokud se tedy bez opalovacího krému na sluníčku spálíte za 30 minut, s použitím krému s SPF 50 se čas prodlouží 50x. Musíte se však namazat důkladně a v dostatečné vrstvě.

Jaký je rozdíl mezi UVA a UVB zářením?

UVB paprsky představují jen 5 % celého spektra a působí jen v horních vrstvách pokožky. UVA záření tvoří zbývajících 95 %, proniká do pokožky mnohem hlouběji a významně se podílí na stárnutí kůže. Naše pokožka navíc UVA záření absorbuje i v případě, že je zataženo, nebo se schováváme za oknem či pod slunečníkem. Jsme mu zkrátka vystavení každý den. Chránit se tedy musíme proti oběma typům záření.

Škodlivé UVA záření může způsobit:

  • Fotostárnutí – dochází k modifikaci kolagenových a elastinových vláken, pleť povadá a tvoří se vrásky
  • Sluneční intolerance – vytváří se sluneční alergie, která se vyznačuje červenáním kůže a svěděním
  • Poruchy pigmentace – objevuje se těhotenská maska, zašedlá kůže, tmavé skvrny na kůži

Jak poznám, že opalovací krém chrání proti UVB i UVA?

Jestliže má opalovací krém schopnost ochránit před UVB i UVA zářením dostatečným způsobem (tj. podle normy stanovené zákonem), najdete na obale označení UVA v kroužku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz