Přírodní nebo chemický repelent?

Repelenty proti hmyzu jsou nezbytné pro ochranu před štípanci od komárů, klíšťat a dalšího nepříjemného hmyzu, který může přenášet nemoci jako malárie, lymská borelióza či virus Zika. Při výběru repelentu existují obecně dva typy: přírodní repelenty a chemické repelenty obsahující DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamid).

Co je DEET?

DEET je široce používaný chemický repelent, který je účinný při prevenci štípanců hmyzem již desítky let. Byl vyvinut americkou armádou v roce 1946 a od té doby se stal běžnou složkou mnoha repelentních produktů. DEET funguje tím, že mate čichový smysl hmyzu, což jim ztěžuje lokalizaci a kousání lidí.

Přírodní repelenty

Přírodní repelenty jsou odvozeny z rostlinných složek a esenciálních olejů. Mezi běžné přírodní repelentní složky patří:

  • Citronelový olej: Získává se z citronové trávy a je známý svým silným, citronovým aroma, které odpuzuje komáry.
  • Olej z citronového eukalyptu: Extrahovaný z listů citronového eukalyptu, obsahuje PMD (para-menthane-3,8-diol), který je účinný proti komárům.
  • Olej z čajovníku: Známý svými antimikrobiálními vlastnostmi, působí také jako repelent proti komárům.
  • Levandulový olej: Kromě svých uklidňujících vlastností může levandulový olej odrazovat komáry.
  • Mátový olej: Silná vůně máty je pro mnoho hmyzu nepříjemná.
  • Neemový olej: Extrahovaný ze semen neemového stromu, tradičně používaný pro své repelentní vlastnosti.

Výhody přírodních repelentů

  1. Bezpečnost a nízká toxicita

Jednou z hlavních výhod přírodních repelentů je jejich bezpečnostní profil. Přírodní repelenty jsou obecně považovány za méně toxické a bezpečnější pro použití u dětí, těhotných žen a osob s citlivou pokožkou. Je u nich méně pravděpodobné, že způsobí podráždění pokožky, alergické reakce nebo jiné nežádoucí účinky ve srovnání s chemickými repelenty.

  1. Šetrnost k životnímu prostředí

Přírodní repelenty jsou biologicky rozložitelné a mají nižší dopad na životní prostředí ve srovnání se syntetickými chemikáliemi jako DEET. Nepřispívají k znečištění ani neohrožují obyvatele (zvířata :-)) luk a lesů, což z nich činí ekologičtější volbu.

  1. Příjemná vůně

Mnoho přírodních repelentů má příjemnou vůni díky využití repelentních účinků esenciálních olejů. Na rozdíl od DEET, který může mít silný a nepříjemný chemický zápach, přírodní repelenty často mají osvěžující a příjemné vůně, které zlepšují uživatelský zážitek.

  1. Netoxicita pro domácí mazlíčky

Chemické repelenty s DEET mohou být nebezpečné pro domácí mazlíčky, pokud jsou olíznuty nebo aplikovány na jejich srst či pokožku. Přírodní repelenty, při správném použití, jsou obecně bezpečnější pro domácí mazlíčky, což snižuje riziko náhodné otravy nebo nežádoucích reakcí.

  1. Multifunkčnost

Esenciální oleje používané v přírodních repelentech často mají další výhody, jako jsou antimikrobiální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Například olej z čajovníku nejen odpuzuje hmyz, ale také pomáhá hojit drobná podráždění pokožky a řezné rány. Repelent Lesa Pán od Anely je tak možné využít i pro zklidnění pokožky, pokud k nějakému píchnutí hmyzem dojde. Zároveň ho lze také využít jako prevenci proti vším. Stačí dětem mazat na zátylek či za uši a vešky ze školky nepřinesou a ještě budou hezky vonět :)

Nevýhody přírodních repelentů

Přestože mají přírodní repelenty mnoho výhod, mají také některé omezení:

  • Kratší trvání účinnosti: Přírodní repelenty obvykle vyžadují častější aplikaci než produkty na bázi DEET, aby si udržely svou účinnost.
  • Různá účinnost: Účinnost přírodních repelentů může být různá v závislosti na koncentraci účinných látek a druhu hmyzu. Nemusí poskytovat tak širokospektrální ochranu jako DEET. Z tohoto důvodu velmi doporučujeme repelent Incognito, který má klidnicky ověřenou účinnost na více než 3000 druhů hmyzu.

Výhody DEET

I když mají přírodní repelenty mnoho výhod, DEET má také své silné stránky:

  1. Prokázaná účinnost

DEET je jedním z nejúčinnějších repelentů proti hmyzu, poskytuje dlouhotrvající ochranu proti širokému spektru hmyzu, včetně komárů, klíšťat a štípavých much. Byl rozsáhle studován a prokázal snížení rizika onemocněních přenášených hmyzem.

  1. Dlouhotrvající ochrana

Repelenty na bázi DEET mohou poskytovat ochranu po několik hodin jednou aplikací, což je pohodlné pro delší venkovní aktivity.

Nevýhody DEET

DEET však také přináší několik nevýhod:

  • Potenciální zdravotní rizika: Prodloužené nebo nadměrné používání DEET může vést k podráždění pokožky, alergickým reakcím a ve vzácných případech k neurotoxicitě.
  • Dopad na životní prostředí: DEET není biologicky rozložitelný a může kontaminovat vodní zdroje, což představuje riziko pro vodní život.
  • Nepříjemný zápach: Mnoho uživatelů považuje chemický zápach DEET za nepříjemný.

Výběr mezi přírodními repelenty a chemickými repelenty na bázi DEET závisí na individuálních preferencích a konkrétních potřebách. Přírodní repelenty nabízejí bezpečnější, ekologičtější a příjemně vonící alternativu, vhodnou pro každodenní použití i u citlivých jedinců a malých dětí. Nicméně, pro oblasti s vysokým rizikem onemocnění přenášených hmyzem nebo při delším vystavení hmyzu poskytuje DEET spolehlivou a dlouhotrvající ochranu. Vyvážení bezpečnosti, účinnosti a dopadu na životní prostředí je klíčem k výběru nejlepšího repelentu pro vaši konkrétní situaci. 

Chcete si přečíst i naše další články?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz