Klíště: tajný agent ve službách boreliózy

Klíště: tajný agent ve službách boreliózy

Proč zrovna tajný agent? Protože se dokáže nepozorovaně přisát. A takovým způsobem, že na místě, kde se přisaje se neobjeví začervenání a dokonce to ani nesvrbí. Klíště vás, bohužel, bude svědit až v momentu, kdy už nějakou dobu na vás přisáté je (cca 2 dny). Jak je to možné? Klíštěcí sliny totiž obsahují látky, které způsobují, že nic necítíte a tak vám (nebo vašim dětem) do těla snadno proniknou infekce: bakteriální (lymeská borelióza) a virové (klíšťová meningo - encefalitida). 

Lymeská borelióza se vyskytuje zejména u dětí ve věku 5 až 9 let. Léčba je dlouhodobá a antibiotická. Pokud není řádně léčena, může se v průběhu měsíců anebo let od nakažení projevit jako extrémní únava a trvalé poškození některých orgánů. 

Borélie se do těla dostávají skrz slinné žlázy klíštěte, kam doputují z jeho střevní stěny. Tento transfer trvá 24 - 48 hodin. Takže, mějte oči na šťopkách a poctivě celou rodinu prohlížejte (při každé zastávce na čůrání nebo svačinku). Na sebe, prosím, nezapomínejte. Časté prohlížení je nejjednodušším způsobem, jak zamezit nakažení. 

Pokud při prohlížení na klíště narazíte, musí okamžitě ven. V žádném případě nečekejte na žádné „až“. Až budeme doma, až koupím dezinfekci/pinzetu, až přijede tatínek apod. Ven! A hned! Čím dříve dáte klíštěti vale, tím menší je riziko nákazy

kliste_deti 

A jak rychle a účinně odstranit klíště?

Pokud máte, nandejte si rukavice. Místo, kde se klíště přisálo vydezinfikujte. Klíště odstraňte způsobem, který vám i vašemu ditěti vyhovuje. Opravdu je jedno jestli točíte, vykláte, zaklínáte, přemlouváte :) Postižené místo po vyndání opět vydezinfikujte (úplně nejlépe jódovou dezinfekcí). Klíště zajistěte (zabalte do izolepy, spalte ve vatovém tampónku apod.) a vyhoďte. Klíště, prosím, nikdy nepotírejte olejem a nerozmačkávejte. Proč? Když klíště „utopíte“ v oleji, vyvrátí všechno co v sobě má předčasně a v takovém případě vás už nezachrání ani svěcená voda. Rozmáčknutím by se vám infekční obsah klíštěte mohl dostat do drobných  otevřených ranek na rukou a následně do těla. Posledním krokem je zápis toho „kdo, kdy a kde“ měl klíště - abyste mohly pozorovat případný vývoj příznaků. Proč je zápis důležitý? Přečtěte si článek až do konce.

Když si na procházku do lesa (vy i děti) na sebe vezmete „sluníčkové barvy“, prokážete samy sobě obrovskou službu - vetřelce (klíšťata) uvidíte i bez rentgenového zraku. 

Špatnou zprávou ale, bohužel, je, že ne všechny „klíštěcí stadia“ jsou viditelné pouhým okem.  Přisáté larvy mají tělovou barvu a jsou opravdu „piďi“. Vypadají jako špendlíková hlavička a velice snadno si je spletete se stroupkem, který bez váhání seškrábnete nebo oholíte. I když si nejste vědomé, že  byste vůbec nějaké klíště měly - můžete se nakazit.

Proto doporučuji prevenci posunout na ješte o stupeň vyšší level - vhodný repelent. Repelent Incognito, stejně jako klíšťata, je tajným agentem, ale, bohudíky, pracuje pro tu správnou stranu. Vy (ani vaši nejmenší od 6 měsíců) si nevšimnete, že na sobě vůbec nějaký repelent máte a celé 4 hodiny jste v bezpečí a ještě bez příměsi toxické látky DEET. Musíte si jen pamatovat nanášet ho v pravidelných intervalech, aby ochrana proti klíšťatům byla opravdu účinná. 

incognito_repelent

A teď zpátky k zápisu „kdo, kdy a kde“ a jeho důležitosti:

Boreliózu poznáte tak, že se nejdřív objeví skvrna (červená, většinou ve tvaru „terče“) v místě, kde bylo klíště přisáté (1 - 4 týdny od infikování) a můžou se objevit příznaky podobné chřipce (tj. horečka, zimnice, bolesti hlavy, svalů a kloubů, oteklé uzliny atd.). Je důležité, abyste zpozorněly   pokaždé, když si všimnete některého z těchto příznaků, i když si nejste vědomé toho, že by vaše dítě nějaké klíště mělo.

Pokud se žádná skvrna a ani příznaky neobjevili (případně pokud léčení 1. stadia neproběhlo potřebným způsobem) začne borelióza zasahovat klouby, nervovou soustavu a srdce. Může se jednat o obrnu lícního nervu, zánět spojivek, poruchy srdečního rytmu, bolesti hlavy, slabost/mravenčení končetin, boreliový lymfocytom (červený opuch - většinou se objeví na uchu, nose, prsou anebo šourku u chlapečků.

Průběh klíšťové meningitídy (zánět mozkových blan) u dětí je pozorvatelný ve 2. fázích. Nejdříve nastoupí „chřipkové“ onemocnění v průběhu 1- 2 týdnů od infikování. Pokud mělo vaše dítě klíště a do 2 - 3 týdnů dostane nějakou běžnou virózu - pozor! Poté nastane „období klidu“, kdy příznaky odezní a další 1 - 2 týdny jsou absolutně bezpříznakové. Období klidu a žádných příznaků vystřídají vysoké horečky a příznaky postižení centrálního nervového systému (světloplachost, ztuhnutí šíje, dezorientace, poruchy spánku, závrať, svalová horečka, bolesti hlavy atd.) 

Tak. A teď už víte k čemu je dobré vést si zapis „kdo, kdy a kde“. Klíšťata jsou už teď na nejvyšším stupni aktivity, tak si na sebe i své milované, prosím, dávejte pozor. Pamatujte, že vhodná prevence vám může zachránit život. A neplatí to jen u klíšťat.

PS: Já osobně nejradši vyndávám klíště pinzetou pro psy a vyklám :)





Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz