Výhody elektrolytů v těhotenství

Těhotenství je přelomovým obdobím v životě ženy, které se vyznačuje zvýšenými nutričními potřebami na podporu matky i vyvíjejícího se dítěte. Mezi nezbytné živiny patří elektrolyty, které hrají klíčovou roli při udržování zdraví a pohody během těhotenství. 

Co jsou elektrolyty?

Elektrolyty jsou minerály v těle, které nesou elektrický náboj. Nacházejí se v krvi, moči, tkáních a dalších tělesných tekutinách. Mezi hlavní elektrolyty patří sodík, draslík, vápník, hořčík a chlorid. Tyto minerály jsou nezbytné pro různé tělesné funkce, včetně:

  • Regulace rovnováhy tekutin
  • Přenosu nervových signálů
  • Svalových kontrakcí
  • Udržování acidobazické rovnováhy

Klíčové výhody elektrolytů během těhotenství

1. Udržování hydratace

Těhotné ženy mají zvýšené potřeby tekutin v důsledku fyziologických změn v těle a růstu dítěte. Elektrolyty pomáhají zadržovat vodu v těle a zajišťují, že jsou tekutiny správně rozloženy. Sodík a draslík jsou obzvláště důležité pro udržení rovnováhy tekutin, prevenci dehydratace a snížení rizika otoků (edémů).

 2. Podpora svalové funkce

Vápník a hořčík jsou nezbytné pro svalovou funkci. Vápník hraje klíčovou roli při svalových kontrakcích, zatímco hořčík pomáhá uvolňovat svaly. Tyto minerály mohou pomoci zmírnit běžné těhotenské problémy, jako jsou křeče nohou a svalové bolesti.

3. Podpora zdraví nervů

Elektrolyty jsou nezbytné pro přenos nervových impulsů v těle. Správná funkce nervů je důležitá jak pro matku, tak pro vyvíjející se dítě. Sodík, draslík a vápník jsou obzvláště důležité pro zajištění efektivního přenosu nervových signálů, což podporuje celkové tělesné funkce a vývoj plodu.

4. Prevence hypertenze

Udržování správné rovnováhy elektrolytů může pomoci regulovat hladiny krevního tlaku. Vysoký krevní tlak během těhotenství, známý jako gestační hypertenze, může vést ke komplikacím, jako je preeklampsie. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak tím, že neutralizuje účinky sodíku a uvolňuje stěny krevních cév.

5. Podpora vstřebávání živin

Elektrolyty napomáhají vstřebávání dalších nezbytných živin. Například sodík pomáhá s absorpcí glukózy a hořčík je klíčový pro správné využití vitamínů a minerálů. To zajišťuje, že matka i dítě dostávají potřebnou výživu.

6. Udržování acidobazické rovnováhy

Udržování správné acidobazické rovnováhy v těle je klíčové pro metabolické procesy. Elektrolyty, jako je hydrogenuhličitan a chlorid, pomáhají regulovat pH, čímž zajišťují stabilní prostředí pro zdraví matky i plodu.

Zdroje elektrolytů

Pro zajištění dostatečného příjmu elektrolytů během těhotenství zahrňte do své stravy následující potraviny:

  • Sodík: Stolní sůl, nakládaná zelenina a zpracované potraviny (s mírou)
  • Draslík: Banány, pomeranče, špenát a sladké brambory
  • Vápník: Mléčné výrobky, obohacené rostlinné mléka, listová zelenina a mandle
  • Hořčík: Ořechy, semena, celozrnné produkty a tmavá čokoláda
  • Chlorid: Stolní sůl, rajčata, salát a olivy

Kromě těchto dietních zdrojů může pomoci udržet rovnováhu elektrolytů i pití nápojů obohacených o elektrolyty, zejména během zvýšené fyzické aktivity nebo nemoci. 

elektrolyty 

Re-Lyte® Electrolytes - Mango

PŘÍNOSY Re-Lyte™

  • Re-Lyte Electrolyte Mix je méně sladký.
  • Pokud kupujete známější fitness značky, které najdete v supermarketch a na čerpacích stanicích, Re-Lyte není pro vás.
  • Re-Lyte má ideální směs mikroživin.
  • Složení vyvinuté odborníky má ideální poměr sodíku a draslíku 2:1, plus obsahuje hořčík, chlorid, vápník a více než 60 stopových minerálů.
  • Jemná, slaně sladká příchuť bez přidaného cuktru a sladidel. KETO a PALEO friendly.
  • Většina značek elektrolytů nemůže použít dostatek sodíku, aby nahradily to, co vaše tělo ztratí během dne. Re-Lyte používá nerafinovanou mořskou sůl značky Real Salt s více než 60 stopovými minerály a úžasnou chutí.

Elektrolyty jsou nezbytné pro udržení zdraví a pohody těhotných žen. Podporují hydrataci, svalovou a nervovou funkci, regulaci krevního tlaku, vstřebávání živin a acidobazickou rovnováhu. Zajištěním dostatečného příjmu elektrolytů prostřednictvím vyvážené stravy a správné hydratace mohou těhotné ženy podpořit své zdraví a optimalizovat vývoj svého dítěte.

Před zásadními změnami ve stravě nebo užíváním doplňků se vždy poraďte se svým lékařem, aby byly bezpečné a vhodné pro vaše konkrétní potřeby.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz