Jak chránit před sluncem ty nejmenší z nás?

Díky slunci se v našem těle může vytvářet potřebný vitamin D. Jeho paprsky však mohou být pro citlivou pokožku miminek nebezpečné. Poradíme vám, jak pro ně vybrat tu nejlepší sluneční ochranu.

Citlivá pokožka vyžaduje speciální péči

Pokožka miminek je výrazně tenčí, jemnější a náchylnější k poškození ultrafialovými paprsky než pokožka nás dospělých. Nejčastějšími důvody jsou nevyvinutý kyselý plášť kůže, slabá činnost mazových žláz a nedostatečná tvorba melaninu, který dospělé pokožce poskytuje částečnou přirozenou ochranu před UV zářením.

Miminka a malé děti se snadněji spálí, a zarudlá pokožka pak nejen bolí, ale podle portugalské studie z roku 2021 zároveň zvyšuje riziko vzniku kožních onemocnění v dospělosti. Řešením je používání vhodného opalovacího krému. Velkou pomoc přináší i speciální oblečení a pokrývky hlavy s UV filtrem.

Miminka a slunění

Pokud je to možné, miminka do 6 měsíců věku slunečním paprskům vůbec nevystavujte. Obezřetní buďte i u starších miminek a batolat. Nejlépe uděláte, pokud se v létě vyhnete pobytu na přímém slunci v čase od 11 do 15 hodin. Jestliže není možné se před sluncem schovat, bez vhodné ochrany ven nevycházejte. Zásadní je vybrat opalovací krém pro miminka s vysokým SPF a ideálně i oděv s dlouhými rukávy.

Jak vybrat vhodný opalovací krém pro miminko?

Opalovací krém by měl být v první řadě bezpečný pro zdraví miminek a malých dětí. Pohlídejte si především potenciálně škodlivé látky, jako jsou parabeny, ftaláty, konzervační látky, oxybenzon a avobenzon. Tabu by měl být i alkohol a parfemace. Hledejte opalovací mléko speciálně určené pro citlivou kůži miminek s širokospektrální ochranou proti UVA i UVB, a vysokým SPF (alespoň 30, lépe 50).

Dejte přednost minerálním filtrům před těmi chemickými. Opalovací krém s minerálními filtry funguje na principu zrcadla. Minerální filtry se nevstřebávají do pokožky, ale naopak zůstávají na jejím povrchu a odrážejí sluneční záření. Vybírejte opalovací krémy obsahující přírodní složky a všímejte si certifikátů kvality a bezpečnosti produktu.

TIP: Miminkům a dětem se sklonem k atopii doporučujeme opalovací krémy bez vůně a přidaných éterických olejů. Starším dětem můžete vybrat třeba opalovací krém Badger s příjemnou vůní mandarinky a vanilky, nebo mangové opalovací mléko Woodenspoon.

Nejprve otestujte snášenlivost krému

Vámi vybraný opalovací krém nejprve otestujte. Trochu produktu namažte miminku na předloktí a vyčkejte pár minut. Ujistíte se tak, že nedojde k alergické reakci na některou složku krému.

Správná aplikace je klíčem k úspěchu

Díky správné aplikaci opalovacího krému získáte jistotu efektivní ochrany před negativními vlivy slunečních paprsků. Opalovací krém s minerálními filtry aplikujte krátce po vystavení pokožky slunci, a to rovnoměrně na všechny odhalené části těla. Nezapomínejte ani na uši, nos, prsty a krk. Ochrannou vrstvu krému obnovujte každé 2 hodiny. Jestliže se děťátko zpotí nebo se bude koupat ve vodě, vezměte do ruky opalovací krém a znovu jej natřete.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz