3 rozdíly mezi konvenční a přírodní kosmetikou

Jak to tak pozoruju, v dnešní době existují 3 kosmetické tábory (teda aspoň podle mě):
 
  • striktně bio/přírodní,
  • "zas tak moc to neprožívám",
  • a oblíbená kategorie "je mi to jedno".

 prirodni_kosmetika

 
Složení kosmetiky je pěkný chemický koktejl.
 
I když netrpíte úzkostnou chemofobií, jsem si jistá, že už jste jedním očkem po přírodní kosmetice pokukovala. Ten tlak je neúprosný. Denně slyšíte o tom, že složení konvenční kosmetiky je pěkný chemický koktejl a že už "i támhleta" přechází na přírodní kosmetiku a tak dále - těch příběhů je mnoho.
 
Takhle, Eva Longoria a Andie MacDowell asi na přírodní kosmetiku nikdy nepřejdou (vybavila se vám také ta reklama známé značky konvenční kosmetiky na krémy proti stárnutí?). Ale to je každého volba.
 
3 zásadní věci, které vám nabídne konvenční kosmetika jsou: ohromující a okamžitý efekt, extrémně dlouhá trvanlivost produktu a omamná vůně. Když tyto 3 věci přeložím do kosmetického jazyka "INCI", může to znít nějak takhle:
 
  • silikony, parabeny = např. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) - dlouhodobé používání způsobuje vysušování pokožky, lupy a vypadávání vlasů. Ucpává póry a zhoršuje akné (je tzv. komedogenní). Při vyšších koncentracích dráždí pokožku, sliznici i oči. Není vhodný pro děti!!! ani osoby s ekzematickou pokožkou.
  • konzervanty = např. Formaldehyd - látka používaná jako konzervační prostředek dráždí sliznice, oči a dýchací cesty, způsobuje nevolnost a alergické reakce. Především se ale jedná o prokázaný karcinogen.
  • umělá parfemace = Parfum - uměle vytvořené napodobeniny přírodních vůní. Můžou dráždit pokožku, způsobit dermatitidu, alergii, migrénu, ovlivňují hormonální rovnováhu (negativně).
 
Firmy, co vyrábí konvenční kosmetiku nám nechtějí ublížit.
 
Nepanikařte! Firmy, co vyrábí konvenční kosmetiku nám nechtějí nijak ublížit, ani způsobit žádné nemoci. Není to jejich záměr. Jejich záměrem je vzkvétající byznys, parádní marketing (ať je to uvěřitelné a dobře se to prodává) a co nejmenší výrobní náklady. Jde to, ale pouze pokud prodáváte kosmetiku vyrobenou na bázi levných olejů/derivátů ropy ( např. parafín, minerální oleje atd.) a nijak neřešíte co vystavení se chemickým látkám a jejich kumulace způsobí lidskému organismu a tělu v dlouhodobém horizontu, řekněme za 10 - 20 let.
 
No a 3 zásadní věci, které vám nabídne přírodní kosmetika jsou: ohromující efekt při pravidelném a dlouhodobém používání, čerstvost a 100% účinnost aktivních látek během používání (doporučené datum spotřeby bývá nejčastěji 6 měsíců až max. 1 rok od výroby) a nevtíravá, krásná vůně. Když tyhle 3 věci přeložím do kosmetického jazyka "INCI", zní to třeba nějak takhle:
 
  • Prunus Amygdalus Dulcis Oil (mandlový olej) - obsahuje vzácné esenciální kyseliny, proteiny, minerály a je bohatým zdrojem vitaminu E. Velmi rychle se vstřebává do pokožky, je dobře snášenlivý a proto vhodný pro všechny typy pleti - od suché přes citlivou se sklonem k zarudnutí až po stárnoucí pokožku. Jako zvláčňující a zklidňující pleťový a tělový olej skvěle působí i proti škodlivým vlivům prostředí a preventivně bojuje proti tvorbě vrásek.
  • Tocopherol - Vitamin E - konzervant pro přírodní kosmetiku
  • Éterické oleje (v certifikované bio/přírodní kosmetice je použití umělých parfemací zakázáno).
"Nehejtuju", neodsuzuju, ok, možná trochu propaguju :) Když se nad tím ale zamyslíte, kůže zahaluje všechno, co v sobě nosíme. Spojuje nás s vnějším světem - je to taková naše anténa, která může vysílat i přijímat. Je pro nás nesmírně důležitá. Tvoří nás. Doslova. A proto by bylo fajn, se o ni s láskou a respektem starat.
 
Závěrem bych chtěla říct, že otazníků a konspiračních teorií o nežádoucích účincích různých chemických látek, které se v konvenční a "pseudo bio/přírodní" kosmetice používají je mraky, stejně tak jako i studií, které to potvrzují. Něco je již ověřené, něco se stále zkoumá. Myslete, prosím, na to, že to není jenom o nás, ale je to i o přírodě a životním prostředí.
 
Tak co, v jakém kosmetickém táboru jste vy?
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz