Seborea aneb „hormony útočí“ se děje i miminkům

Chvilku brečíte jako Bridget Jones, pak je z vás zase na chvilku Víla Amálka tancující na obláčku, a poté začne za humny slídit drak ječící na děti, no a na závěr se objeví lítostivý uzlíček neštěstí. A tak pořád dokola jako červený šátečku kolem se toč. Ááá - hormony útočí!

sebrea_blog

 No jo, ale nejsme to jenom my - ženy. „Hormony útočí“ se děje i miminkům. A rovnou hned od narození. Maminky, klid - hormony miminka nebolí. Jen z nich dělají pořádné šupináče.

Pohlavní hormony (androgeny) jsou i u miminek po porodu tak trochu  „zblázněné" a mají na svědomí zvýšenou sekreci mazových žláz, která se projevuje jako Seborea, neboli seboroická dermatitida. Projevuje se ve formě stroupků, mléčné krusty a odlupujících se nažloutlých šupinek, které jsou mastné. Nejčastěji se vyskytuje ve vláskách (může vytvořit tzv. kolébkovou čepičku/ouročky), ale výjimkou není ani tvář a horní část tělíčka. Pohlavní hormony se k miminkům dostávají ještě přes placentu a zvýšená hladina těchto hormonů u miminek i po porodu je způsobena zvýšenou produkcí hormonů v kůře nadledvinek.

Dobrou zprávou ale je, že od 3. měsíce nahoru se vytváří těchto hormonů čím dál tím méně a to znamená jediné - Seborea se objevuje čím dál tím méně.

Kromě pohlavních hormonů, můžeme ukázat prstem taky na přemnoženou kvasinku (Malassezia furfur). Tento záškodník způsobuje zarudnutí a šupinatění kůže a často i "ekzém", který však lze vyléčit pouze zinkovou mastí. Seborea také může vznikat kvůli přílišnému narušování kyselého ochranného kožního biofilmu, pokud miminko koupete příliš často a nevhodnými šampony/gely.

Většina dětí se seboreou setká. Po 3. roce života už se většinou neobjeví. A jak se ji můžete poměrně jednoduše zbavit? Pojďme na to.

seborea_screen

Na pár tenkých stroupků na hlavičce, případně v obočí bude stačit šupinky promazat kokosovým olejem, nechat 30 minut působit, aby změkly. Dítku hlavičku jemně umyjte šamponem a speciálním kartáčkem promasírujte postižená místa, aby se stroupky od hlavy odlouply. Poté hřebínkem s hustými zoubky nebo „všiváčkem“ opatrně vyčešte stroupky, které se díky působení oleje a teplé koupele z hlavičky uvolnily. Nakonec postižená místa ošetřete a zklidněte zinkovou mastí

Pokud čelíte tlustší mléčné krustě a velkým, zarudlým ložiskům na hlavě, ale i jiných místech - sáhněte po krému Happy Scalp. Ráno naneste na postižená místa a nechte působit do večera. Večer jemně umyjte hlavu šamponem a kartáčkem velmi jemně promasírujte postižená místa, aby se stroupky od hlavy uvolnily. Happy Scalp naneste opět a nechte působit přes noc. Opakujte dokud bude potřeba. 

Jakmile se stroupky začnou od hlavičky odlupovat, vyčešte je hřebínkem s hustými zoubky nebo „všiváčkem“. Pro zahojení pokožky použijte zinkovou mast. 

Pamatujte, Seboroická dermatitida miminka nebolí a většinou se už po 3. roce života neobjeví. Důležité je pokožku změkčovat koupelí a promastit. A samozřejmě průbežně vyčesávat, aby se nestalo, že bude Seborea až moc velká a více místech.

Neváhejte se mi ozvat, pokud byste tápala v tom, zda to co vidíte na hlavičce či obličeji vašeho miminka je seborea. Ráda vám poradím a doporučím vhodnou péči.

Veronika

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz